Lysesiderlogo

Fritid
SåpeLag dine egne såper

En liten advarsel før du setter igang, man blir lett hekta på å lage egne såper. Personlig har jeg blitt helt oppslukt, og ser "såpeformer" i nærmest alt rundt meg, som denne grønne såpa, som er ett produkt av et vanlig rømmebeger.

Såpe er en hverdagslig og nødvendig vare. Alle har et forhold til såpe, og ekslusiv, hjemmelaget såpe er spesielt forlokkende. Nettopp derfor føles det godt å lage sine egne såper. De er både nyttige og vakre på samme tid. En bonus er det da også at huset dufter deilig lenge etterpå.

Såpe produseres ved at man blander fett og oljer, med en alkalisk oppløsning. Denne blandingen avkjøles, og kalles såpebase. Det er denne man viderebehandler for å fremstille de ulike såpene. Personlig foretrekker jeg å kjøpe såpebasen ferdig, og blande egne såper fra den.

Såpebase kjøpes på apotek, hobby- og helsekostforretninger. Den kan også bestilles
[ her ]. Her kan du også bestille fargestoff og eteriske oljer.

Såpebasen kuttes opp i biterIngredienser for å lage såpe:
Såpebase, hvit eller gjennomsiktig.
Eteriske oljer (duftoljer).
Fargestoff, her kan du også bruke naturlige fargestoff, som jorbærsaft, pulverkrydder, kakao osv.

Fremgangsmåte:
Skjær såpebasen i fine terninger på ca. 2x2 cm. Ha terningene i en beholder, for eksempel en gryte eller en bøtte som tåler litt varme. 

Det kan i begynnelsen være litt vanskelig å tilpasse riktig mengde såpe til formene, derfor er det alltid greit å ha en ekstra form klargjort.

Terninger av såpebaseSmelt såpebasen. Dette kan gjøres i vannbad eller i mikrobølgeovn. Såpebasen smelter ved ca 55°C, og bør ikke overstige 85°C. Det er ikke nødvendig å røre mens basen smelter, bruke heller tiden til å klargjøre formene. Som form kan det meste brukes: plastbeholdere, yogurt og rømmebegre, tupperware osv. Det er viktig at formene er fleksible, slik at det er mulig å få ut såpen når den har stivnet.

Før du har tar formene i bruk, kan det være lurt å smøre dem med et tynt lag matolje eller vaselin.

Når all såpebasen er smeltet tilsettes farge. Rør forsiktig om med et redskap av tre. Det er viktig å ikke røre for fort, det kan dannes luftbobler, som er vanskelige å få bort. Vær forsiktig med mengden. For mye farge kan smitte av på håndklær og vask.

Såpebasen blandes med farge og oljerNå kan du også tilsette duftoljer. I min såpe har jeg her brukt to ulike eterisk oljer, lavendel og liljekonvall. Ulike urter har forskjellige egenskaper. Noen eteriske oljer har beroligende effekt, mens andre har oppkvikkende effekt. Ofte kommer det latinske plantenavnet av hva planten ble brukt til. Lavendel for eksempel, ble og blir fortsatt brukt til såpemidler. Det franske verbet for å vaske er "laver", og dermed fikk denne planten navnet Lavendula på latin. Bland som du vil, vær bare forsiktig med mengden.

Ha såpen i ferdigsmurte former, og avkjøl i ca. 2 timer.
Voila! såpen er nå klar til bruk!

Tips: Det kan være lurt å pakke såpen inn for at ikke duften skal fordampe, bruk vanlig plastfolie.
 

[ Skriv ut denne siden ]

post@lysesider.no