Lysesiderlogo

Fritid

MargerittSåing av sommerblomster, urter og stauder
Hvis du drømmer om en hage eller veranda hvor det bugner av blomster og urter, er det rimeligere hvis du aler opp plantene selv fra frø. Hagesentrene har et rikelig utvalg både av sommerblomster og urter, men gå ikke berserk. Sats heller på å ha flere planter av ditt favorittutvalg. Her følger noen gode råd om hvordan du lykkes med de som ligger i frøposene. Start ikke å så for tidlig. Se instruksjoner på frøposen.

Såing
Fyll en såkasse med såjord. Såjord er spesiell jord som er utviklet for såing av frø. Vanlig blomsterjord kan også brukes. En såkasse kan du lage ved å stikke hull i bunnen på emballasjen kyllingfileter eller koteletter ligger i. Hullene skal slippe ut overflødig vann. Fordel jorden jevnt i kassen. Klapp jorden litt fastere, men pass på at den ikke blir altfor kompakt og at det er ca. en cm fra jord til kant på såkassen. Strø nå frøene jevnt over jorden. Heller du direkte fra posen; hold posen nær jordoverflaten. Små frø kan blandes med sand, så blir de lettere fordele jevnt utover. Nå strør du et lag jord over frøene. Jorden skal være så fin som mulig. Dette laget skal være tynt og trenger ikke være tykkere enn frøene selv.

Vanning
Nå må du fukte jorden. Bruk en vannkane med fin dusj. Start å helle utenfor kassen til strålene er jevne. Beveg deretter dusjen over kassen frem og tilbake. La så kassen dryppe av. Sett kassen i en plastpose med luftehull. Pass på at plasten ikke kommer i kontakt med jorden. Bruk eventuelt noen pinner som kan holde plasten oppe.

Sett kassen til spiring i et rom med jevn temperatur på rundt 20 grader. Ikke la den bli utsatt for direkte sollys.

Spirene titter frem

Etter en uke eller to, dukker spirene opp. Sett kassen lyst, men unngå direkte sollys. Pass på å jevnlig dusje frøplantene, men jorden skal aldri være gjennomvåt. Når frøplantene er blitt litt større er det tid for å prikle.

Prikling
Prikling er å plante om frøplantene i potter. Hold fast i såkassen mens du dunker den i siden slik at jorden blir løs. Bruk en blyant til å løsne en og en frø plante forsiktig. Pass på at du får med deg rottrådene. Ha klar pottene plantene skal settes i. Dette kan være potter på 8-10 cm fyllt med god blomsterjord. Lag et romslig hull i midten. Grip frøplanten i et av de nederste bladene. Løft ikke i stilken. Før så rotsystemet til frøplanten i hullet i den nye potten. Hold den i riktig høyde mens du pakker jorden forsiktig om roten. Nå skal planten vannes med romtemperert vann. Det kan være lurt å holde i et av de nederste bladene mensman vanner. På den måten kan man unngå at planten detter overende mens man vanner. Fortsett prosedyren med neste plante til du har så mange planter du vil ha. Sett pottene lyst og varmt (18-21 grader).

Den videre veksten
Etter en uke bør plantene settes på et sted med godt lys, men som ikke har for høy temperatur. Poenget er at plantene vokser seg kraftigere hvis de får vokse på et litt kjølig sted (15-18 grader). Er det for varmt samtidig som det er dårlig lys, vil planten strekke seg i høyden. Det fører til at den blir lang, tynn og svak i stedet for å være liten, kraftig og robust.

Småplantene må herdes
Når utplantingstiden nærmer seg må plantene gradvis venne seg til å stå ute. Det beste er å sette ut plantene om dagen og ta dem inn om natten en periode. Når faren for nattefrost er over kan du plante ut plantene i blomsterbedet.

Eksempler på sommerblomster:
Stemorsblomster - kan plantes tidlig og finnes i utrolig mange farger.
Ringblomster - selvsår ofte seg selv, lett å dyrke kan brukes i hudpleieprodukter og i matlaging.
Margeritter - klassisk, prestekragelignende som kan overvintre frostfritt.
Solhatt - den gule varianten er meget pen og tåler godt en regnskur og to. Fin snittblomst.
Sommerlevkøy - pene pastellfarger.
Erteblomster - en sjenerøs palett av farger og en duft som går rett i sjelen din. Snittblomst.
Sommergeorginer - holdbare blomster i kraftige farger og kroner som kan være doble og enkle.
Campanula - i blåklokkeslekten, fås i alle høyder og fasonger, hvite eller blå, også stauder.
Allysum - vakker, men beskjeden plante med en deilig duft av honning.
Hagestokkroser - delikate blomster på en stengel som kan bli opptil 2 meter høy.
Blomkarse - gule og oransje blomster som kan brukes hengende eller som jordekkende. Lett å dyrke.
Solsikke - denne kjenner alle. Finnes i alle nyanser fra gul til rød og alle høyder.
Pelargonium - klassiske blomster i flere farger og arter, noen med duftende blader.
Impatiens - en av de få som tåler å stå i skyggen.
Petunia - krever mye sol, finnes i blå, hvite, rosa og rød. Lave eller hengende (surfinia).
Lobelia - blå eller hvite blomster i ampler eller som kantplante.
Kornblomst - vakre blomster som egner seg for tørking, vokser som ugress i kornåkre i Europa.

Se også Urter til glede og velbehag
og Sommerblomster
 

[ Skriv ut denne siden ]

post@lysesider.no